Σάββατο, Αυγούστου 24, 2019
A- A A+

Your Location

Ιστορικό του Συλλόγου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΟΥΡΙΟΥ

ΣΚΟΠΟΣ - ΙΔΡΥΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

Η Φιλαρμονική Γαστουρίου "ΟΜΟΝΟΙΑ", σκοπός της οποίας είναι η διδασκαλία και διάδοση της μουσικής και δραματικής τέχνης, καθώς και η ηθική και πνευματική μόρφωση των νέων, είναι η τρίτη σε σειρά αρχαιότητας από της φιλαρμονικές της Κέρκυρας και πρώτη από τις φιλαρμονικές της κερκυραϊκής υπαίθρου.
Τις 10 Μαρτίου του 1898 με πρόεδρο το Μιχάλη Κοντό (Γραμματέα Ειρηνοδικείου Καστελλάνων Κερκύρας) και γραμματέα το Σγούρο Αδάμ (δημοδιδάσκαλο ), ιδρύεται ο Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Γαστουρίου "ΟΜΟΝΟΙΑ". Το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου, αποτελούμενο από 37 άρθρα, εγκρίνεται και υπογράφεται στις 19 Απριλίου του ίδιου έτους από το Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο Α΄ και τον υπουργό των εσωτερικών Γεώργιο Κόρπα.
Το καλλιτεχνικό αισθητήριο γρήγορα οδηγεί τα ιδρυτικά μέλη στους δρόμους της τέχνης. Άλλωστε το Γαστούρι εκείνον τον καιρό, λόγω του ανακτόρου του Αχιλλείου, είχε γίνει μια κοσμοπολίτικη κερκυραϊκή γωνιά και τόπος συγκέντρωσης προσωπικοτήτων, βασιλέων, αυτοκρατόρων και διαφόρων άλλων εστεμμένων και μη. Έτσι σε μία από τις πρώτες εκδηλώσεις του Συλλόγου, η ιδέα ιδρύσεως μουσικού τμήματος (Φιλαρμονικής) καθώς και δραματικής σχολής (Θεάτρου), βρίσκει στις καρδιές των κατοίκων του Γαστουριού την ανάλογη ανταπόκριση. Χωρίς περιττές καθυστερήσεις, αρχίζει η εγγραφή νέων μελών και συγχρόνως η πρόσκληση σε όσους νέους επιθυμούν να διδαχθούν τη μουσική τέχνη να προσέλθουν, για να αποτελέσουν το έμψυχο δυναμικό της νέας φιλαρμονικής.
Ο στόχος, τον οποίο τα ιδρυτικά μέλη οραματίσθηκαν, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα παίρνει σάρκα και οστά και την 1η Μαΐου του 1899 το μουσικό σώμα αποτελούμενο από 28 μουσικούς, με πολιτική περιβολή, διασχίζει παιανίζοντας τους δρόμους του Γαστουριού και φθάνει μέχρι την τοποθεσία "Τζιτζιφιές". Έτσι καταγράφεται η πρώτη ανεπίσημη, αλλά ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής Γαστουρίου στο βιβλίο του Γιάννη Τσανταρίδη ΄΄Η Μουσική στην Κέρκυρα΄΄ .
Το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η ίδρυση της Φιλαρμονικής Γαστουρίου δεν άφησε αδιάφορο το αυτοκρατορικό ζεύγος της Γερμανίας. Η νεοσύστατη φιλαρμονική μετείχε σε εκδηλώσεις και τελετές, στις οποίες το αυτοκρατορικό ζεύγος της Γερμανίας είχε τον πρώτο λόγο. Άλλωστε, πολλές φορές η μπάντα σκορπούσε τις υπέροχες νότες της στους μαγευτικούς κήπους του Αχιλλείου. Κάποτε μάλιστα ο Κάιζερ ακούγοντας ένα μουσικό χορευτικό μοτίβο της κερκυραϊκής υπαίθρου, έδωσε διαταγή σε ένα Γερμανό μουσικοσυνθέτη να το διασκευάσει, δίνοντάς του μια κάπως πιο παραλλαγμένη μελωδία. Αποτέλεσμα αυτής της διασκευής είναι ο περίφημος και πασίγνωστος Γαστουριώτικος Χορός που ονομάστηκε και ΄΄Χορός του Κάιζερ΄΄και δωρίθηκε στη Φιλαρμονική Γαστουρίου.
Από την ημέρα ιδρύσεώς της η Φιλαρμονική Γαστουρίου "ΟΜΟΝΟΙΑ", παρά τις αντιξοότητες που ποτέ δεν έλειπαν, λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή, προσφέροντας δωρεάν μουσική παιδεία στα παιδιά του χωριού και των γύρω περιοχών, πολλά από τα οποία διακρίθηκαν και διακρίνονται σε όλα τα μουσικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κρατικές ορχήστρες, καθώς και στον ευρύτερο μουσικό τομέα. Η πορεία των πραγμάτων δικαίωσε όλους όσους πίστεψαν σε αυτήν την ιδέα.
Πρώτοι αρχιμουσικοί που δίδαξαν στη Φιλαρμονική ήταν οι Σπυρίδων Αλύπιος (χάλκινα πνευστά) και Πέτρος Κακαρούγκας (ξύλινα). Στη συνέχεια δίδαξαν οι αρχιμουσικοί Δ. Αρώνης, Κ. Αρταβάνης, Χ. Δαπέργολας, Σ. Λιτσαρδόπουλος, Α. Κασφίκης, Α. Κάρμπος, Ε. Μαυρομάτης, Κ. Παγκράτης, Ν. Κασφίκης, Β. Κρητικός, Γ. Κοντός και Π. Καψοκαβάδης.
Αξιομνημόνευτη και μοναδική για τα κερκυραϊκά δεδομένα είναι η περίπτωση του αειμνήστου αρχιμουσικού της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" Βασιλείου Κρητικού, που από το 1923, οπότε ως μικρός μαθητής πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" και πανάξια ανέβηκε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, μέχρι και το 2002, ημέρα που άφησε το μάταιο τούτον κόσμο, δεν περιορίστηκε, ούτε σταμάτησε τη διδασκαλία των μαθητών του χωριού του, αλλά δίδαξε και μόρφωσε μουσικά σε τέσσερις ακόμα φιλαρμονικές της Κέρκυρας ( Λευκίμμης, Σιναράδων, Αγίου Ματθαίου και Κυνοπιαστών). Για τις Φιλαρμονικές των τριών τελευταίων χωριών υπήρξε ουσιαστικά ο ιδρυτής αρχιμουσικός .
Διαθέτει πλούσιο, ιδιόκτητο κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο, η αρχή του οποίου ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα χρώματα της στολής της είναι το βαθύ μπλε και κόκκινο, και συνοδεύεται από περικεφαλαία που φέρει το οκτάκτινο αυτοκρατορικό αστέρι και στο κέντρο το έμβλημα του Συλλόγου, την κεφαλή της θεάς Αθηνάς.

ΣΤΕΓΑΣΗ & ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ :

Στην αρχή ο σύλλογος στεγάστηκε στο σπίτι του παπά Σπίνουλα, στο δρόμο που οδηγεί προς την πηγή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ. Στη συνέχεια, επειδή οι νέες προοπτικές αδυνατούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες έτσι όπως διαγράφονταν, η λύση βρέθηκε στο ευρύχωρο κτήριο, όπου και σήμερα στεγάζεται η Φιλαρμονική, ιδιοκτησίας Θεμιστοκλέους Ποφάντη. Λίγο αργότερα, συγκεκριμένα το 1906, με μία θαυμάσια χειρονομία, η χήρα του ιδιοκτήτη Θεμιστοκλή Ποφάντη, Μαργαρίτα, το γένος Λιτσαρδοπούλου, δώρισε το ακίνητο στο σύλλογο και έτσι βρήκε λύση το στεγαστικό πρόβλημα της νεοσύστατης Φιλαρμονικής. Πρέπει να λεχθεί ότι χρειάσθηκαν πολλές επισκευές και πολλές ώρες αφιλοκερδούς εργασίας των Δ.Σ. και των κατοίκων του χωριού, για να θεωρηθεί κατοικήσιμο. Μετά από 50 χρόνια, ο απόγονος της Μαργαρίτας Ποφάντη, ο Ιωάννης Λιτσαρδόπουλος – Ποφάντης, δώρισε με τη σειρά του στις 20 Ιουλίου 1952 τον πίσω χώρο που ενώνεται με τον αρχικό, και έτσι μετά από τεχνικές παρεμβάσεις και πολλή προσωπική εργασία τελειοποιήθηκε το κτιριακό συγκρότημα, το οποίο στεγάζει την υπεραιωνόβια Φιλαρμονική Γαστουρίου και αποτελεί ιδιοκτησία της .
Στους ευεργέτες της αναγράφονται επίσης μεγάλα ονόματα της ιστορίας μας, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Αθηναγόρας, ο ιερέας Στέφανος Βούλγαρης, ο αρχιμουσικός της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού Σπύρος Αργαλιάς και πολλοί άλλοι .

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΟΥΡΙΟΥ:

Στο διάβα του χρόνου, έχοντας όμως πάντοτε ως γνώμονα το συμφέρον του συλλόγου, τα μέλη της Φιλαρμονικής δε δίστασαν να τροποποιήσουν βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη της, οι οποίες ίσως και λόγω απειρίας, αποδεικνύονταν ανεδαφικές. Έτσι το πρώτο καταστατικό του Αλληλοβοηθητικού Συλλόγου Γαστουρίου ΄΄ΟΜΟΝΟΙΑ΄΄, τις 20 Απριλίου 1911 μετά από δύο διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου ( 27η & 28η Φεβρουαρίου 1911 ) τροποποιείται. Στα 37 υπάρχοντα άρθρα, προστίθενται άλλα 21 και έτσι φθάνουν στα 58. Κυρίαρχη απόφαση αυτής της τροποποιήσεως ήταν η προσθήκη στο άρθρο 21 της φράσης "η διδασκαλία και διάδοση της μουσικής τέχνης". Στη Γενική Συνέλευση της 3η Φεβρουαρίου 1957 τα μέλη του Συλλόγου αποφασίζουν να τροποποιήσουν ξανά εννέα από τα άρθρα του καταστατικού. Εξέχουσα σημασία σε αυτή την τροποποίηση έχει η κατάργηση από την επωνυμία του Ιδρύματος της λέξης "Σύλλογος" και η αντικατάσταση του από τη λέξη "Φιλαρμονική". Έτσι η νέα ονομασία του ιδρύματος, η οποία διατηρείται ως σήμερα, γίνεται ΄΄Φιλαρμονική Γαστουρίου "ΟΜΟΝΟΙΑ" 1898΄΄. Στην τελευταία τροποποίηση του καταστατικού της Φιλαρμονικής Γαστουρίου ΄΄ΟΜΟΝΟΙΑ΄΄ την 25η Ιανουαρίου 2004 επί προεδρίας Τσίπη Ιωάννη, η Γενική Συνέλευση ομόφωνα τροποποιεί, αντικαθιστά και συμπληρώνει 23 από τα υπάρχοντα άρθρα, ενώ προσθέτει 6 ακόμα νέα. Μετά από αυτήν την τροποποίηση, το νέο καταστατικό, αποτελούμενο από 64 άρθρα, είναι αυτό που διέπει τη λειτουργία της Φιλαρμονικής Γαστουρίου ΄΄ΟΜΟΝΟΙΑ΄΄ μέχρι σήμερα. Κυρίαρχες αποφάσεις αυτής της τροποποιήσεως είναι ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της Γενικής Συνελεύσεως, η αύξηση των μελών του Δ.Σ. από επτά σε εννέα, ο καθορισμός των πόρων της Φιλαρμονικής και η τροποποίηση του περί αρχαιρεσιών άρθρου.


ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ :

Σήμερα το μουσικό σώμα αποτελείται από 95 μουσικούς, ενώ στις σχολές της Φιλαρμονικής φοιτούν 40 μαθητές που επί καθημερινής βάσης διδάσκονται θεωρητικά μαθήματα και όργανο .
Η μπάντα πραγματοποιεί περισσότερες από 35 εμφανίσεις το χρόνο, λαμβάνοντας μέρος σε λιτανείες, παρελάσεις, φεστιβάλ, συναυλίες και άλλες γενικότερου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στην Κέρκυρα και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του μουσικού σώματος συνοδεύονται από πολύ κολακευτικά σχόλια, πολλά από τα οποία μεταφράζονται σε βραβεία και επαίνους, κοσμούν τις αίθουσες του σωματείου και επιβεβαιώνουν μια απολύτως επιτυχημένη πορεία του ιδρύματος της Φιλαρμονικής Γαστουρίου.
Η Φιλαρμονική Γαστουρίου έχει λάβει μέρος στο 4ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ν. Φιλαδέλφειας (1995), στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ στο Μπαντ Ισχλ της Αυστρίας (1998), στην Α' Διεθνή Συνάντηση Φιλαρμονικών Κέρκυρας (2002), στο 3ο & 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στη Θεσσαλονίκη (2003) & (2012) αντίστοιχα, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Κέρκυρα (2005) και σε πολλές άλλες μεγάλες διοργανώσεις.
Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες και συνθέτες: Γιάννη Βογιατζή, Μιχάλη Βιολάρη, Κλειώ Δενάρδου, Πόπη Αστεριάδη, Ρένα Κουμιώτη, Καίτη Χωματά, Αναστασία Μουτσάτσου, Κώστα Μακεδόνα, Μανώλη Μητσιά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νατάσσα Μποφίλιου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Λάκη Τζιλιάνο, Ιωάννα Σεβοπούλου, Πένυ Ξενάκη, Σπύρο Κλείσσα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Πασχάλη, Αντώνη Ρέμο, Διονύση Σαββόπουλο, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιάννη Χατζηνάσιο, Μάριο Φραγκούλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Δήμητρα Γαλάνη, Μαίρη Λίντα, Μαρινέλλα, Γλυκερία, Γιάννη Κότσιρα, Μαρία Φαραντούρη, Τόλη Βοσκόπουλο και άλλους. Συνέπραξε με τη Χορωδία Κέρκυρας, τη Δημοτική Χορωδία Αχιλλείων «Ο Δημόδοκος», την Κερκυραϊκή Καντάδα, την Παιδική Χορωδία του Ωδείου Κέρκυρας, την Χορωδία Ευρωπούλων, την Χορωδία Αγ. Ματθαίου, tτις Χορωδίες Αχαράβης και Καναλίων, και πολλές άλλες μπάντες και χορωδίες του νησιού.
Έχει εμφανισθεί στην Καλαμάτα, Αθήνα, Λεχαινά, Κόνιτσα, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Παραμυθιά, και Ιωάννινα.
Σε όλες τις εμφανίσεις της αποθεώνεται από το πολυπληθές μουσικόφιλο κοινό της, ξεχωρίζει για την ερμηνεία της, αποσπώντας βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και επαίνους. Ενώνει στην αγκαλιά της αρμονίας τους εραστές του πενταγράμμου, προβάλλοντας το Γαστούρι και τον κερκυραϊκό πολιτισμό. Βοηθά στη σύσφιξή των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων πολιτιστικών φορέων και κάνει τα Μ.Μ.Ε. να αφιερώνουν πρωτοσέλιδα κολακευτικά άρθρα για τις παρουσίες της.
Από το 1999 λειτουργεί στη Φιλαρμονική ορχήστρα τζαζ ("Big Band"), η οποία έχει παρουσιάσει το έργο της σε διάφορες περιοχές του νησιού μας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Με ρεπερτόριο ξένης αλλά και ελληνικής μουσικής, καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα, συμπληρώνοντας συνήθως το δεύτερο μέρος των συναυλιών του μουσικού σώματος. Με την ορχήστρα έχουν εμφανισθεί καλλιτέχνες της τζαζ, όπως ο Νίκος Γεωργιάδης ( Βουλευτής Κέρκυρας) και ο πιανίστας Βίλυ Παρασκευόπουλος .
Στη Φιλαρμονική λειτουργεί πενταμελές σύνολο χάλκινων πνευστών προς τιμήν του αείμνηστου αρχιμουσικού της Βασίλειου Κρητικού και φέρει το όνομά του, αποδεικνύοντας πως το Γαστούρι ξέρει να τιμά τους εργάτες που για χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε αυτό.

ΕΣΟΔΑ:

Τα έσοδα της Φιλαρμονικής προέρχονται από τις εισφορές των μελλών της, ευεργεσίες και δωρεές των κατοίκων του χωριού, της ευρύτερης περιοχής και των αποδήμων Γαστουριωτών. Σημαντική οικονομική βοήθεια υπήρξε ο ευεργετικός νόμος 537/1948 υπέρ των μουσικών Ιδρυμάτων της Κέρκυρας ( Φ.Ε. Κέρκυρας – Φ.Ε. Μάντζαρος – Φ.Ε. Γαστουρίου «ΟΜΟΝΟΙΑ» - Φ.Σ. Σκριπερού ) από τα εισιτήρια των δημοσίων θεαμάτων. Δυστυχώς με απόφαση της τότε υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη ο νόμος καταργήθηκε και στέρησε ένα υπολογίσιμο έσοδο από τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας.

Σήμερα, απτόητη και επιβλητική, με πρόεδρο του εννεαμελούς Διοικητικού της Συμβουλίου τον Γεώργιο Περατινό και Αρχιμουσικό της το Σπύρο Ράλλη, με βήματα αργά, αλλά απολύτως μελετημένα, ανεπηρέαστη από εσωτερικές ή άλλου είδους διαμάχες και καταστάσεις, βαστώντας ψηλά τη σημαία με το βαθύ μπλε και κόκκινο χρώμα που φέρει στο κέντρο την προτομή της Αθηνάς, συνεχίζει την πορεία της μέσα στο χρόνο, σεβόμενη την κερκυραϊκή παράδοση και το σκοπό ιδρύσεώς της.

Ακολουθήστε μας...